kolff: biographies: deil: marius

kolff family coat of arms

Deil: Marius (AC XVd) (1848-1931)

Welcome: News Association Members De Colve Genealogy History Biographies Contact Links Search Dutch
    Intro Biographies New Zealand Algeria 1921 1939-1950 Deil Branch      
< Intro The 'Deil' Branch of the Kolff Family (In the Genealogy: Branch A and sub Branches AA, AC) Next >
Marius Kolff (AC XVd) werd geboren 24 januari 1848 in Deil, hij ging er naar de lagere school maar doorliep het gymnasium in Gouda. Hij studeerde rechten in Utrecht. Hij werkte na zijn studie kort op het notariskantoor van zijn oom in Herwijnen. Dat schijnt niet zo'n succes te zijn geweest want al gauw ging hij naar Arnhem waar hij op de redactie van een krant werkte. Welke krant dat was vermeldt de overlevering niet. Daarna begon hij in Gorinchem een advocatenpraktijk en trouwde met zijn nichtje Jannet uit Deil.
Familieleden Kolff op Bouwlust te Deil Kort na de oprichting van de Familievereniging in 1926 werd een aantal familieleden uitgenodigd ten huize van Marius Kolff te Deil. Van deze bijeenkomst op 27 juni 1926 werd deze groepsfoto gemaakt. Van de foto is een vergroting beschikbaar. Hierbij staan ook de namen van de gefotografeerden:
naar de vergroting.
Toen bleek dat de rechtspraktijk te weinig opbracht werd hij in 1876 notaris in Bleiswijk, hij vond Bleiswijk echter een "ellendig oord" en solliciteerde in 1877 naar Hintham bij den Bosch om daar tot 1880 als notaris werkzaam te zijn.
Toen zijn neef Gualtherus Marinus, de burgemeester van Deil onverwacht stierf vertrok hij meteen naar Deil om de opengevallen plaats in te nemen. Marius kreeg grote bekendheid door zijn kennis van waterschapszaken. Hij was tot 1923 dijkgraaf van Tielerwaard en Waterschap van de Linge-uitwatering. Na 1923 schreef hij "De Beneden-Linge en hare uitwatering, een geschiedkundig overzicht". Zijn vrouw stierf in 1928, daarna vond hij het leven niet de moeite meer waard. Hij stierf op 28 januari l931 in Deil.