kolff: biographies: deil: gualtherus

kolff family coat of arms

Deil: Gualtherus (AC XVId) (1879-1959)

Welcome: News Association Members De Colve Genealogy History Biographies Contact Links Search Dutch
    Intro Biographies New Zealand Algeria 1921 1939-1950 Deil Branch      
< Previous The 'Deil' Branch of the Kolff Family (In the Genealogy: Branch A and sub Branches AA, AC) Next >
Gualtherus Kolff (AC XVId) werd op 22 februari 1879 geboren in Hintham, N.B. Zijn vader was notaris in het nabijgelegen Rosmalen. Het gezin verhuisde in 1880 naar Deil, er was daar door het overlijden van de toenmalige burgemeester, Gualtherus Marinus Kolff (AA XIVa3) een vacature ontstaan en het lag voor de hand dat de vader van Therus die plaats zou innemen. Therus ging naar de lagere school in Deil en verhuisde op 11 jarige leeftijd naar Leeuwarden waar een goed bekend staand gymnasium was . Hij kwam in huis bij neef Waltherus (AB XVa) die in Leeuwarden president van de rechtbank was. Zeker in het begin was Therus niet gelukkig; stel je voor: kersvers uit Deil, 11 jaar jong. De overgang was wel heel groot. Hij doorliep het gymnasium en ging - geheel volgens de traditie in zijn familie - in Utrecht rechten en tevens staatswetenschappen studeren.
Huis Geldermalsen Therus werd kantonrechter met Geldermalsen als standplaats en hij trouwde in 1912 met Nancy Bloembergen. Het jonge paar had een mooi groot huis laten bouwen, geheel in Engelse stijl. Aan de voorkant van het huis werd een Frans aandoende rozentuin aangelegd. Tegenover het huis bezat Therus een groot boomgaarden complex. Deze werd een hobby van hem. Hij verdiepte zich in de fruitteelt en had naast het huis een tuin met oude fruitrassen. Therus wandelde iedere avond langs zijn 'lievelingen'. Nancy was een liefhebster van bloemen en zij leefde zich uit op haar eigen gebied. Het paar kreeg drie kinderen, helaas stierven twee kinderen jong, alleen George Justinus (AC XVIIb) bleef leven; hij werd later burgemeester van Deil.

Nadat het kantongerecht Geldermalsen werd opgeheven werd Therus overgeplaatst naar Gorinchem. Gelukkig kon het gezin in Geldermalsen blijven wonen. Hij werd daar spoedig actief in de samenleving want hij begreep dat als de Tielerwaard uit zijn isolement wilde komen de pluspunten naar voren moesten worden gehaald. Therus legde de nadruk op het verbeteren van de fruitteelt en op het sneller verhandelen van de behaalde resultaten. Hij was medeoprichter van een fruitteeltschool en een proeftuin in Geldermalsen en hij liet leraren uit Zeeland komen; deze leraren hebben werk van onschatbare waarde verricht. Ook het initiatief tot het oprichten van een landbouwschool in Geldermalsen kwam van Therus. Later werd hij voorzitter van de in 1904 opgerichte fruitveiling Geldermalsen.

Als trouw CHU-lid werd hij actief in de politiek en hij was 40 jaar gemeenteraadslid in Geldermalsen en 13 jaar lid van de Provinciale Staten Gelderland. In 1935 werd hij lid van de Eerste Kamer der Staten- Generaal. Vele jaren was hij kerkvoogd van de N.H.-kerk te Geldermalsen.
Evenals zijn vader was Therus geboeid door waterschapszaken: hij werd in 1924 heemraad van het Polderdistrict Tielerwaard en later dijkgraaf van het Waterschap van de Beneden-Linge. Op 31 oktober l945 opende Koningin Wilhelmina het Lingegemaal in Beneden Hardinxveld. Het dieselgemaal heet nu 'Mr. Dr. G. Kolffgemaal'.
Ook stond hij aan de wieg van de Boerenleenbank Geldermalsen, nu beter bekend als Rabobank tevens richtte hij de Boerenbond Geldermalsen - nu ' Welkoop' - op. Hij werd er voorzitter van de Raad van Toezicht.

Geldermalsen_Franse-Tuin
Mr.Dr.G.Kolffgemaal