kolff: historie: personen: willem johan kolff: 1

 
familiewapen kolff

Prof.dr. Willem Johan Kolff (1911-2009)

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
  Over Historie Personen Geografisch Uit De Colve Onderzoek Familiewapen        
  In de Genealogie: Willem Johan Kolff (CBB XVIIh) Volgende >
Expositie Kolff Kunstnier Kampen in het Stedelijk Museum te Kampen van 19 november 2011 tot en met 15 januari 2012
De nieuwe (verschenen 19 november 2011) Nederlandstalige biografie van Willem Johan is te verkrijgen via de website www.dokterkolff.nl
tak cbb Titel van het artikel: Prof.dr. Willem Johan Kolff, een geëerd medicus (C.O.N.), uitvinder van o.m. de kunstnier
bijdrage door: Marius Kolff (CBCD XVIIw4)
Prof. dr. Willem Johan 'Pim' Kolff is uitvinder van de kunstmatige nier (1943) en het kunsthart (1956) en pionier in de ontwikkeling van talloze orgaanvervangende therapieën in de periode 1943 - 1997. Hij wordt wereldwijd beschouwd als de vader van de kunstorganen en als één van de belangrijkste medische uitvinders van de twintigste eeuw. Hij ontving in zijn carrière dertien eredoctoraten aan universiteiten over de hele wereld en 127 internationale onderscheidingen. Zijn uitvindingen redden tot op de dag van vandaag miljoenen mensen over de hele wereld het leven. Willem Kolff overleed op 11 februari 2009 te Newtown Square (bij Philadelphia, USA).
1911 - 1940

Willem Johan Kolff, roepnaam Pim, wordt geboren op een kamer in Hotel Rijnland aan de Beestenmarkt in Leiden op 14 februari 1911, als oudste van vijf zoons in een doktersgezin. Hij groeit op in Hummelo (Achterhoek) en in Beekbergen (bij Apeldoorn) waar zijn vader Jacob Kolff directeur is van een tuberculosesanatorium. In de jaren dertig studeert Kolff aan de medische faculteit van de Universiteit van Leiden, waar hij in 1937 met succes zijn artsexamen aflegt. In hetzelfde jaar trouwt hij met Janke Huidekoper en vertrekt Kolff naar Groningen, waar hij zich specialiseert in de interne geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als jongste assistent op de interne afdeling van het Academisch Ziekenhuis komt Kolff onder de hoede van de joodse professor Leo Polak Daniëls.

Ontmoeting met Dokter Kolff
’Ontmoeting met Dokter Kolff’, 2005, Wouter Berns
(meer over deze afbeelding op pagina 4 van Willem Kolff)
In 1938 ziet Kolff op één van de vier hem toegewezen bedden een Groningse boerenzoon van 22 jaar sterven aan een chronische nierontsteking. Kolff gaat op zoek naar een behandelmethode, omdat hij niet wil accepteren dat nierpatiënten uitsluitend omdat het reinigend vermogen van hun organen tekortschiet, gedoemd zijn te sterven. Als in mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, plegen professor Polak Daniëls en zijn vrouw zelfmoord, wat grote indruk maakt op de jonge Kolff. Hij besluit het Groningse ziekenhuis te verlaten omdat hij weigert onder een nationaal-socialistische opvolger te werken.