kolff: de colve: III: 1

familiewapen

Artikel overgenomen uit De Colve III - 1998: Kolff van Oosterwijk (1/3)

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
      Intro Inhoud De Colve Opmerkingen Draag bij aan De Colve  
  Interview met Ale Kolff van Oosterwijk (CCA XVIIjj) Volgende >
Familie Kolff van OosterwijkOp een regenachtige zaterdag in november ontvangen Ale en Henny ons gastvrij in hun gezellige huis in Wassenaar. Ale, een zakelijke en vriendelijke persoon, heeft al enig voorwerk gedaan waardoor het interview vlot verloopt.
Van Oosterwijk
De toevoeging 'Van Oosterwijk' aan de familienaam Kolff is aangenomen op 27 oktober 1792 door Lambertus, zoon van Lambertus Kolff te Middelharnis. Deze laatste, geboren in 1749 en gehuwd met Constantia Margaretha Kolff, bekleedde aanzienlijke bestuursfuncties in de gemeente Middelharnis en was daarnaast samen met zijn broer Adrianus Quirinus Kolff (1745-1826) reder in de haringvisserij.

De naam 'Van Oosterwijk' is afkomstig van de twee overgrootmoeders van Lambertus Kolff van Oosterwijk, te weten Catharina van Oosterwijk, echtgenote van Cornelis Kolff (1685-1759) en Constantia van Oosterwijk, echtgenote van Ds. Gualtherus Kolff (1683-1727). Cornelis behoort tot de jongste tak en Gualtherus tot de oudste tak van de familie (zie noot van de webmaster, onderaan de pagina *).
De reden waarom de toewijzing 'Van Oosterwijk' achter de familienaam staat is onbekend! Veelal werd een latere toevoeging voor de familienaam geplaatst; vergelijk bijvoorbeeld Van Santen Kolff en Van Breda Kolff. Vermoedelijk is de opname van de toevoeging een gevolg van de vrees voor uitsterving van de betreffende tak van de familie Van Oosterwijk. Dit is echter een uiterst speculatieve gedachte.

Noot van de webmaster: Gualtherus is niet van de 'oudste' tak, maar van de middelste: 'B', uit A-B-C, 'A' is de oudste tak.

Afbeelding (excuus voor de slechte kwaliteit): Familie voor het burgemeestershuis 'Dijkhof' te Stad aan 't Haringvliet. V.l.n.r. Hermine, Caroline, tuinman, Lambertus (hurkend), Jeannet, [onbekend meisje], Hendrik, Gertruda, Marie, Johan (grootvader van Ale), Constance, burgemeester Lambertus, Frederik, Geertruida Hermina, Ferdinand, Anna.

Zie ook: (15 burgemeesters)