kolff: de colve: XIII: 2

familiewapen kolff

Artikel overgenomen uit De Colve XIII - 2008: Het Huis Nimmerdor (2/2)

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
      Intro Inhoud De Colve Opmerkingen Draag bij aan De Colve  
< Vorige Kolffen te Amersfoort - het Huis 'Nimmerdor' (2), door Bertie (G.W.) Nix- Kolff (CBCF XVIaa1)  
Een persoonlijke noot...

Uit het voorgaande blijkt dat wij Kolffen: Grootvader, Vader en ik, het langst op 'Nimmerdor' wonen. Toen mijn grootouders er kwamen was Tante Tilly (1899-1970) twaalf jaar oud. Zij en mijn vader, die toen één jaar was, zijn in de Vondelstraat in Amsterdam geboren. Mijn grootvader was in deze stad commissionair in effecten. De Eerste Wereldoorlog verliep redelijk goed op Nimmerdor, slechts kleine ongemakken: Grootvader "moest om 6 uur ‘s ochtends weg om op tijd in Amsterdam te zijn!"

Nimmerdor nu In de Tweede Wereldoorlog verliep Nimmerdor’s historie veel heftiger. Op 10 mei 1940 werd "het grote huis" (de oude naam voor Nimmerdor) door de Duitsers gevorderd. Toen zij na een week vertrokken lieten zij een uitgewoond, leeggeroofd huis achter... Grootmoeder en tante Tilly woonden in een van de tuinmanshuizen. Wij, vader Dick, moeder Charlotte en ik, woonden eerst in een straat en later ook in een tuinmanshuis op de plaats. Vele malen kregen we inkwartiering. In het begin van 1945 kreeg Nimmerdor het meest te lijden: onder leiding van Duitsers kwamen Nederlandse gevangenen tankwallen graven, veel sparren werden gekapt. Talrijke bomen werden ook vernield doordat de toppen eruit werden geslagen door granaten, die we nu nog wel eens terugvinden. Op 24 april 1945 werd het 'grote huis' gebombardeerd en nagenoeg vernield door de Engelsen: verkeerde berichtgeving!
Mijn vader is tien jaar bezig geweest toestemming te krijgen van de gemeente Amersfoort om de ruïne op te ruimen! In 1975 bouwde hij het huidige grote huis; om het weer in oude stijl op te trekken, was onmogelijk.
Dit is de geschiedenis van 'Nimmerdor' op deze - voor de huidige bewoners, onze familie Nix- Kolff - zo dierbare plaats.

Bertie (G.W.) Nix- Kolff