kolff: historie: personen: tweemaal louis charles: 2

familiewapen kolff

Tweemaal Louis Charles Kolff (1867-1922 en 1893-1970), burgemeesters van Wieringen

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
  Over Historie Personen Geografisch Uit De Colve Onderzoek Familiewapen        
< Vorige In de Genealogie: Louis Charles (B XVf) en zijn zoon Louis Charles (B XVIf) Volgende >
Ansichtkaart Het Leven 1927 Uit 'Het Leven', 1927
 
"De Duitsche ex-kroonprins ten bezoek op Wieringen.
Dat de ex-kroonprins Wieringen, waar hij zoo lang gewoond heeft, niet vergeten kan is te begrijpen, en hij is dan ook deze week weer zijn oude kennissen wezen bezoeken : de fotograaf van 'Het Leven', die natuurlijk niet ontbrak, vond den prins bereid, expresselijk voor ons blad te poseeren met burgemeester Kolff, welke foto men in het midden ziet. Voorts l.b. de prins voor zijn oude wooning, de pastorie van Oosterland, - rechts de prins te midden van zijn kennissen aan Den Oever , - links beneden, een unieke foto op het gemeentehuis met burgemeester en secretaris en rechts, bij hoefsmit Leyt, den ouden vriend, waar de prins, tijdens zijn verblijf op Wieringen, indertijd, zoo dikwijls werkte."
Uit: De Geschiedenis van Wieringen
(zie link op de volgende pagina)

Na de wapenstilstand van 1918, die in feite neerkwam op een Duitse nederlaag en de socialistische opstanden in Duitsland vluchtten de Duitse keizer en zijn zoon, kroonprins Friedrich Wilhelm V.E.A. von Hohenzollern, Prinz von Preussen, van het Vlaamse oorlogsfront naar Nederland. Zij vroegen hier asiel aan, wat hen zonder veel moeite werd verleend. De Nederlandse regering had er wel even een probleem bij, want de beide bannelingen moesten gehuisvest worden. In 1918 was Wieringen nog dusdanig afgelegen dat het voldeed als verbanningsoord voor de voormalige kroonprins van Duitsland. Op 22 november 1918 arriveerde hij met zijn gevolg en nam zijn intrek in de oude pastorie van Oosterland, aan de Akkerweg. Eventjes was Wieringen wereldnieuws en foto’s van de prins die hoefijzers smeedde in de smederij van zijn vriend de smid Luyt, aan de Nieuwstraat in Hippolytushoef gingen de hele wereld over.

Burgemeester van Wieringen, zijn echtgenote, en ZKH de Prins van PruissenNa bijna 5 jaar (10 november 1923 om precies te zijn) was de prins weer vertrokken. De toenmalige Duitse regering onder Stresemann had hem toestemming gegeven om terug te keren naar Duitsland. Even dacht hij nog het oude regime te kunnen herstellen (het was de periode van hyperinflatie, Duitsland was compleet geruïneerd, dus waren er kans voor een sterk bewind), maar dat zat er niet in.
Hij verliet Wieringen met stille trom (overigens met medeweten en medewerking van de Nederlandse overheid), een aantal vermeende bastaardkinderen en materiaal voor sterke verhalen achterlatend waar men decennia mee vooruit kon. Vermaard is bijvoorbeeld het verhaal van de papieren badpakken die de kroonprins aan de meisjes van Wieringen zou hebben uitgedeeld. Toen ze de badpakken gingen uitproberen bleken ze in water op te lossen. De kroonprins keek uiterst geïnteresseerd toe.

Afbeelding (rechts): mevrouw Kolff, ZKH, en burgemeester Kolff
Artikel Time Magazine 'A Hohenzollern Abroad!' (19 nov. 1923)