kolff: historie: geografisch: 1: 2

familiewapen kolff

De Familie en onze rivieren - Kolffen: mensen van de rivieren (2/2)

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
  Over Historie Personen Geografisch Uit De Colve Onderzoek Familiewapen        
< Geografie Vorige   Geografie Volgende >
Ds. Wouter Kolff's vrouw, Petronella van Duren, evenals haar man van origine uit Nijmegen, bezocht haar twee oudste zoons, bijvoorbeeld om getuige te zijn bij de doop van haar kleinkinderen, per zeilschip. De oudste was predikant te Brandwijk in de Alblasserwaard, de ander in Nieuw-Beijerland. Ook al voer de familie niet meer zelf, Maassluis bleef voor hen nog lang een thuis en de aktiviteit op de rivieren bleef de basis voor hun bestaan. Later nam Rotterdam de plaats van Maassluis in, terwijl ook vanuit Middelharnis een sterke band met de rivieren, of althans met de riviermonden, bleef bestaan.
  Grote Kerk van Maassluis   Deze laatste familie ontleende de naam weer van de familie Jamin (een zekere Benjamin Jamin in de 17e eeuw; spreek de naam op zijn Frans/Waals uit!). Wie de geschiedenis van deze namen nagaat, beweegt zich langs de Maas en de Rijn en komt plaatsnamen als Arnhem, Venlo, Roermond, Maastricht, en tenslotte Luik tegen. Deze mensen waren goed bekend van Dordrecht tot Luik en van Kleef tot Maassluis. Van de dorpen achter de rivierdijken wisten ze niets, tenzij hier of daar, door een meestal kort verblijf als predikant.
 
Men moet zich, denk ik, voorstellen dat het zakelijk verkeer en de kennissenkring zich nauwelijks uitstrekte tot de dorpen of stadjes tenzij daar een haven was. Het is opvallend dat de naam Benjamin, die in mijn 'staak' nogal eens voorkomt, afkomstig is van de familie Rouffaer, ook al een echte rivierenfamilie.
  Geertruidenberg 16e eeuw  

Het waren geen Hollanders, geen Utrechters en geen Geldersen, maar mensen van de rivier. Zij voelden zich in de eerste plaats thuis niet te land of ter zee, maar in de drukte langs de steigers, havens en kades en bij de dynamiek die daar eeuwenlang werd geboren.

Dirk Kolff

Boven: Grote Kerk van Maassluis         Onder: Geertruidenberg, 16e eeuw