kolff: biografieën: algerije: 2

familiewapen kolff

Biografieën: Een reis naar Algerije in 1921: 2 - Algiers

Welkom: Nieuws Vereniging Leden De Colve Genealogie Historie Biografieën Contact Links Zoek English
      Intro Nieuw Zeeland Algerije 1921 1939-1950 Deilse Tak      
< Vorige Een reis naar Algerije in 1921 door Ella Kolff-van der Giessen (CBCD - XVIv) Volgende >
Timgad
Boven: Timgad in storm
(Klik op deze foto voor een vergroting).

Mustapha
Boven: gezicht op Mustapha
(Klik op deze foto voor een vergroting).

Standbeeld
Onder: Kasbah.

Kasbah

Moskee

Boven: gezicht op moskee.

Andere foto's (rechts) sfeertekening.

5 februari

10 uur worden wij met de bus naar de "Timgad" gebracht. Het stormt en stortregent. Wij gebruiken de lunch aan boord en vertrekken daarna om twaalf uur. Wij genieten van de aardige afvaart met het mooie uitzicht op Marseille. Al heel gauw begint het schip flink te slingeren en is het slechts mogelijk tot vier uur op het dek te blijven, ook door de hevige koude. SfeerWij hebben een zeer goede ruime hut en brengen de nacht niettegenstaande het zeer ruwe weer goed door. Onder de zeer weinige menschen die toch aan tafel komen is ook Jan.

6 Februari
De wind mindert de gehele dag niet en neemt het schip veel water over. Zeven uur 's avonds vertoonen zich de lichtjes van Algiers en eindigt het hevige slingeren. De passagiers staan dicht opgepakt op het dek en worden bestormd door Arabische jongens om de bagage te dragen. Een jongen van ongeveer 20 jaar neemt onze twee valiezen, hoedendoos en hutkoffer op zijn rug alsof niet alles te samen ruim 70 Kg. woog. Wij rijden met de bus naar ons mooie hotel St. George en gebruiken op de kamer een heerlijk souper bestaande uit knappende broodjes en chocolade.
Algiers 7 Februari
's Morgens zes uur zien wij de zon opkomen vanuit onze kamer en zien wij Algiers met de zee en palmentuinen prachtig verlicht voor ons liggen.
Dien dag wandelen wij wat door de mooie tuin en de omgeving van het hotel en drinken in de stad "Café d'Alger", Place de la Republique, een kopje koffie. 's Avonds gaan wij naar le Nouveau Theatre waar zich voor een zeer enthousiast Arabisch publiek een uiterst primitief Moorsch feest afspeelt.
8 Februari
Heerlijk genieten wij van de zon op onze kamer en het terras. Het is carnaval en vinden wij de winkels gesloten. Na 4 uur verdwijnt de zon en de warmte van den geheelen dag.
9 Februari
SfeerSteeds zon en warmte. Na 3 uur dwalen wij wat door de stad en loopen we de Cathédral binnen.
10 Februari
Zon kamer en terras. Wandelen naar hotel Continental waar wij de thé dansant mede maken en de heer Couperus (zie noot) niet meer te Algiers aantreffen.
11 Februari
Beginnen al aardig te verbranden door ons geregeld ochtendzonnebad. 's Middags gaan wij naar de Kasba en wandelen daar langs de Boulevard Gambetta (een zeer slecht liggende steenen trap), Rue de la Kasba, Moskée Medensa ed Kalibia, Rue du Regand, Rue Bleue, Cathédral.
12 Februari
Koud op het terras. Niet veel zon. 's Middags maken wij een prachtige wandeling door het Bois de Boulogne naar Birmandreïs. Schitterend is het in het Ravin de la Femme Sauvage (zoo genoemd naar de vrouw die daar ca. 1840 in het geheim absinth verkocht), langs de Jardin d'Essay. Met de tram gaan wij door de stad terug naar ons hotel.
13 Februari
Het blijft vrij koud met wat wind. Een prachtige wandeling maken wij. Beginnen bij Colonne Voirol langs het Chateau Hydra (bekend om de goede wijn die daar vandaan komt), het landgoed Merzaug, naar het dorpje El Biar. Prachtige vergezichten, mooie planten, veel cactussen. Eindelijk zien wij Algiers in de diepte voor ons liggen. Wij dalen langs de Chemin Lapentier met wel veertien bochten tot het Hotel Continental en wandelen naar ons hotel (wandeling van 3 1/2 uur).Sfeer
14 Februari
De warmte is in dubbele mate teruggekomen en genieten wij weer van de zon. 's Middags even naar de stad en drinken daar een kop thee. 's Avonds is er een bal costumé in het hotel.
15 Februari
Wij genieten van de zon en wandelen wat door Algiers.
Louis Couperus in Afrika Noot: Johannes Marius (Jan) en Petronella Maria (Ella) zijn als volgt geliëerd aan Louis Couperus ('de heer Couperus'):
Jan's zuster Kate (Catharina Jacoba Kolff) was toen gehuwd met de zoon (Benjamin Vlielander Hein) van de zuster (Cateau) van Couperus, zie: Genealogie: Genealogie: CBCD (voor meer over Couperus en diens zwagers' familie, ga naar: Vlielander Hein). Een flink aantal jaren later huwt Jan, de tweede zoon van het echtpaar Jan en Ella, met een dochter Van Schalkwijk-Vlielander Hein.

Dit reisverslag van Ella 'Een reis naar Algerije in 1921' is gebruikt - net als een aantal andere reisverslagen - in:
'Een Dandy in de Oriënt', van José Buschman; José nam juist de reisverslagen van anderen om de reis van Louis Couperus te illustreren in deze zeer leesbare illustratie van Louis Couperus' leven; verschenen 4 april 2009.
< Vorige Een reis naar Algerije in 1921 door Ella Kolff-van der Giessen (CBCD - XVIv) Volgende >